Shadow

Au şters de praf dosarele cu banii pentru rromi

Cele trei proiecte de ajutorare a rromilor sibieni iniţiate de Fundaţia Comunităţii şi despre care scria în luna octombrie a anului trecut că zac uitate pe mesele evaluatorilor de la Bucureşti, au fost în sfârşit aprobate.

Suma totală de care vor beneficia comunităţile de etnie rromă de pe raza judeţului Sibiu este de aproximativ 230.000 de euro, banii fiind defalcaţi pe cele trei proiecte dupa cum urmează: Proiectului “Educaţia civică în comunităţile de rromi”, finanţat de PHARE şi iniţiat de Asociaţia PRO VITA, în parteneriat cu CJ Sibiu, va beneficia de 54.000 de euro, dintre care 46.000 din contribuţia Uniunii Europene şi a Guvernului României. Demersul are ca scop reducerea semnificativă a numărului de persoane fără acte de identitate sau proprietate din oraşele Copşa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Sălişte, Tălmaciu şi comunele Dârlos, Orlat şi Jina.

Cel de-al doilea proiect “Dreptul la Identitate”, vizează informarea comunităţilor de rromi despre punctele temporare din cadrul birourilor de evidenţă a populaţiei, vizitele pe teren pentru identificarea persoanleor de etnie rromă fără acte de identitate sau proprietate şi rezolvarea acestor probleme.

Beneficiarii celui de-al doilea proiect vor fi 1000 de etnici rromi care urmează să fie consiliaţi şi informaţi, alţii 450 cărora li se vor elibera cărţi de identitate şi certificate de naştere noi, şi nu în ultimul rând 15 famili care vor beneficia de acte de proprietate. Zonele unde va fi implementat acest proiect sunt Mărginimea Sibiului, şi oraşele Agnita şi Sălişte, şi costă 57.690 de euro, din care UE şi Guvernul României suportă 42.890 de euro, şi Consiliul Judeţean Sibiu, 4800 de euro.

Cel de-al treilea proiect în valoare de 50.000 de euro, vizează eliberarea actelor proprietate pentru alte 61 de famili familii de etnie rromă din judeţul Sibiu, identificate individual. Proiectele au fost depuse în luna septembrie a anului 2007, Guvernul României şi UE aprobându-le în decembrie 2007. “Este un pas mare, pe care îl aşteptăm de foarte mult timp. Comunităţile de rromi au mare nevoie de ajutor, şi pentru oricât am fi vrut noi să-i ajutăm, aveam nevoie şi de bani. În cel mai scurt timp vom trece la implementarea efectivă a acestor proiecte. Cei 2.000 de rromi din judeţul Sibiu, aflaţi într-o situaţie foarte proastă, trebuie salvaţi”, a declarat Marina Bogdan, preşedintele Fundaţiei Comunităţii Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *