Shadow

Uimitoarea poveste a lui Cibilan, ultimul haiduc al Bucureştiului

Marin Marian, cunoscut drept Cibilan, pare să fie un bărbat de legendă. Cu toate acestea, el este viu, fiind în prezent îngrijitor de teren şi cel mai de încredere paznic al stadionului echipei Juventus Colentina. El intrat în folclorul urban cu un blestem crunt: „Să moară Cibilan!”, expresia este cunoscută de toată lumea.

Considerat ultimul „haiduc” al Bucureştiului, Cibilan era extrem de temut în anii ’80, întrând în legendă cu celebra expresie: „Să moară Cibilan!”. Blestemul lansat de duşmanii săi a intrat în vocabularul popular cu un sens incert, fiind, practic, o expresie a uimirii, potrivit jurnaliştilor de lcare i-au aflat povestea.

Cibilan este un personaj cât se poate de real, cu un trecut de pomină, a cărui viaţă s-a împărţit între stadioane, puşcării şi locurile unde singurul “argument” era pumnul. Vorba a izvorât de la ţiganii sătui de bătăile administrate de uriaşul de aproape doi metri, asta deşi eroul nostru s-a născut printre rromi, iar toate femeile din viaţa lui au fost ţigănci. Inedit este faptul că Cibilan este unchiul lui Dan Capatos, vedeta TV.

Doi jurnaliști l-a descoperit pe Cibilan, un bărbat în vârstă de 62 de ani, cu un trecut înspăimântător, în anturajul echipei din Liga a III-a Juventus Colentina. Omul este îngrijitor de teren şi cel mai de încredere paznic al stadionului dintre blocurile cartierului din estul Capitalei. Toţi cei din anturajul formaţiei Juventus cunosc câte un detaliu cu care completează portretul halucinant şi spumos al personajului. „Cibi” are propriul capitol într-o carte despre borfaşii Bucureştiului din ultimii ani ai comunismului, „Cezar, regele puşcăriilor”, scrisă de jurnalistul Cătălin Tache. Acolo e pomenit cu numele din buletin, Marin Marian, şi de aici multe confuzii printre cititorii cât de cât informaţi în subteranele acestei lumi, fiindcă „numele lui de scenă” era altul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *