Shadow

Satul celor 70 de Bordeie si muzica culta

Intamplator am aflat ca un tigan din acest sat stie sa cante la vioara. Acum cativa ani am primit de la o biserica din Matca cateva viori pentru a-i invata pe cei defavorizati sa cante la ele. I-am spus tiganului ca ii voi aduce o vioara. Mi-a zis ca mai sunt in sat persoane care stiu sa cante la acest intrument.

Am adus viorile si i-am testat pe primi trei pretendenti. Intr-adevar, stiau sa cante cantari religioase invatate din batrani la biserica penticostala din sat, care intre timp a ramas fara enoriasi. Stiau sa cante atat individual

cat si in grup, toti trei deodata. Cantarile lor sunt sentimentale iar versurile se repeta intr-una. Mi-a placut.

Unul dintre ei, Viorel, se tot invartea pe langa orga electronica pe care o folosim la serviciile religioase in biserica. M-a rugat sa ii dau voie sa incerce. A inceput sa cante cu un deget cantarea pe care mai inainte o cantase la vioara. Gogu, cel de-al doilea, a inceput sa clante la vioara iar Viorel l-a acompaniat la orga, cu un deget, asa cum stia. Oamenii acestia nu stiu note muzicale, nu au scoala, dar au talent si pasiune. Cand s-au apucat toti trei sa cante, parca am fost furnicat pe spate. Viorile le-am luat inapoi cu mine, acasa.

A doua sambata cei trei au fost primii la biserica asteptand viorile. Pana au intrat copiii, au inceput sa le acordeze. I-am lasat sa cante o cantare si in fata copiilor spre a le trezi si lor interesul. Mai tarziu au cantat si in adunarea adultilor. La sfarsitul programului m-au rugat sa le las imprumut viorile acasa ca sa mai repete. Le-am lasat.

Urmatoarea saptamana a venit al patrulea lautar la mine dupa vioara. Era baut. L-am lasat sa cante. Stia bine. Pe fata lui se vedea fericirea cand canta la vioara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *