Noi nu suntem rasişti, dar voi puteţi fi, pentru că nu ştiţi ce se întâmplă în România

Prezentările despre romi care se bazează pe prejudecăţile şi stereotipurile populaţiilor din jur, sunt de primă importanţă, pentru că aceste prezentări determină atitudini şi comportamente discriminatorii. De cele mai multe ori ele sunt singura sursă de informaţie care îi leagă pe romi de mediul social din jur.

Romii par a fi o realitate familiară: orice persoană întrebată are o opinie, deseori categorică, despre aceştia. Adevărul este că romii sunt receptaţi eronat, cu atât mai rău, cu cât realitatea pierde în faţa imaginarului. De-a lungul secolelor, un întreg colaj de imagini a fost construit şi dezvoltat, cristalizând stereotipurile colective şi formând un adevărat izvor de reprezentări mai mult sau mai puţin fixate în memorie. Fie că promovează respingerea sau asimilarea, aceste reprezentări se constituie ca un adevărat izvor de argumente şi justificări ale acţiunilor. În fapt, romii sunt rareori definiţi aşa cum sunt, mai degrabă sunt percepuţi aşa cum ar trebui să fie pentru a justifica politicile şi comportamentele celorlalţi faţă de ei. Astfel etnia romă este marginalizată de către societate. Motivul pentru care am ales să scriu aceste rânduri cu privire la etnia romă a fost faptul că doresc să scot în evidenţă părţile bune ale acestei etnii şi să încercăm pe cât posibil să îi reintegrăm în cadul societăţii noaste, ca oamenii să îi poată accepta aşa cum sunt şi să nu mai fie marginalizaţNon-violența conduce la cea mai înaltă moralitate, care reprezintă ținta evoluției, până nu ne oprim din rănirea tuturor fiinţelor vii, suntem încă sălbatici.

La alegeri suntem blamaţi că nu votăm cu cine trebuie, că acel partid a ţinut cu noi şi a pus umarul la emanciparea noastră. Total fals! Noi singuri ne-am educat, pentru că am fost în străinătate şi am copiat multe din vest, din europa. Români ne ajută doar dacă au un interes, vorba aceea… interesul poartă fesu’, scopul scuză mijloacele. Nu cred în gogoşile pe care ni le vând politicienii. Dupa terminarea alegerilor oare mai suntem băgaţi în seamă?! Sigur… dacă le cerem ajutorul vor pune gardianul să ne dea afară din instituţiile pe care le conduc. Adio şi nu am cuvinte!

Libera circulaţie în Europa, despre care s-a discutat aprig atâţia ani în şir, este doar o minciună sfruntată. Până la urmă, unul dintre motivele reale pentru care României i se refuză Schengen este legat de gestionarea minorităţii rome. Nu-i un secret. Totul e rodul imaginaţiei noastre de oameni complexaţi, care refuză să accepte noi provocări, să cunoască lume nouă, să asimileze noi cunoştinţe. Suntem în stare să intrăm în lumea unui asemenea om, să-l separăm de ireal şi să-l aducem într-o lume pregătită să conserve orice valoare, indiferent de antecedente sau mediul din care provine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.