Cluj: Ghid electoral în limbile română şi romani, pentru ca romii să ştie cum să voteze la alegeri

Un ghid electoral scris în limbile română şi romani a fost distribuit, luni, în premieră naţională, într-o comunitate de romi din comuna Gilău, judeţul Cluj, pentru ca membrii etniei să ştie cum să voteze la alegerile prezidenţiale şi pentru a nu mai fi înregistrate voturi nule din partea acestora.

Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate, Aurel Pascu, a declarat, luni, la distribuirea “Ghidului electoral rom” pentru alegerile prezidenţiale, că acesta cuprinde paşii care trebuie făcuţi de o persoană pentru a vota, cu explicaţii despre procedură, transmite corespondentul .

El a explicat că ghidul a fost editat de mai multe organizaţii ale romilor din Transilvania, într-un tiraj de 50.000 de exemplare, în limbile română şi romani, în premieră naţională, pentru a-i ajuta pe romi să voteze la alegerile prezidenţiale.

”Am constatat la scrutinele precedente că se înregistrează în comunităţile de romi multe voturi nule, pentru că nu ştiu cum să voteze şi pot fi manipulaţi de candidaţi. Ghidul cuprinde paşii care trebuie făcuţi de o persoană pentru a vota, cu explicaţii despre procedură, ce să facă romii când intră în secţia de votare. De asemenea, romii sunt îndemnaţi să sune la 112 în cazul în care se simt constrânşi sau ameninţaţi într-un fel în timpul exercitării dreptului la vot”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.