Shadow

Sibianul Traian Grancsea, cel mai batran supravietuitor al Holocaustului a murit la varsta de 108 ani!

Cel mai batran supravietuitor al Holocaustului, sibianul Traian Grancsea a murit la varsta de 108 ani, a anuntat presedintele Centrului Crestin al Romilor, Daniel Cioaba.
Traian Grancsea, in varsta de 107 ani, a fost deportat in Transnistria in anul 1941. In exil a pierdut aproape totul: familia, aurul si speranta. Datele oficiale spun ca, alaturi de el, Maresalul Antonescu a deportat alte 25.000 de persoane de etnie roma, dintre care si-au pierdut viata 11.000, majoritatea copii.
Ideea deportarii tiganilor in Transnistria, pe malul Bugului, i-a apartinut lui Ion Antonescu.Maresalul a recunoscut la procesul din 1946 ca el este responsabil pentru exilul romilor. Ordinul de deportare a fost dat pe 24 mai 1942. Un raport al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania vorbeste despre peste 25.000 de romi deportati, din care 11.000 au murit.
Varianta este confirmata si de catre Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, care declara, intr-un material publicat de revista Historia:
„In 1942, peste 25.000 de romi au fost deportati in Transnistria. Dintre ei, 11.000 nu s-au mai intors, dintre care cea mai mare parte au fost copii”.
Deportarea masiva a tiganilor a pornit sub pretextul repopularii zonei transnistrene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *