Shadow

Romii din Republica Moldova, fără polițe de asigurări medicale. „Progresele din 2012-2014 sunt invizibile“

O bună parte dintre romii din Republica Moldova nu sunt asigurați medical, arată un raport realizat de Organizația Națiunilor Unite. Motivele invocate de autoritățile responsabile sunt diverse, dar cea mai importantă este că romii nu sunt încadrați în câmpul muncii. Un plan de acțiuni efectuat de către autorități ar fi trebuit să soluționeze această problemă, dar se pare că nu a mișcat carul din loc, deși până la finalizarea a mai rămas un an și jumătate.

În raportul realizat timp de doi ani și publicat în 2014 scrie, de exemplu, că majoritatea femeilor rome suferă de boli de inimă. Acestea se mai confruntă cu probleme ce țin de tensiunea arterială, probleme de rinichi, probleme de pancreas, diabet, probleme ginecologice, reumatism, etc.
Doar 35% dintre femeile rome au polițe de asigurare medicală obligatorie, în comparație cu peste 70% dintre restul femeilor din Moldova. Bunăoară, în satul Schinoasa, raionul Călărași, localitate populată de romi, din 294 de persoane, doar 55 au asigurare medicală, iar la Mingir, Hâncești din 200, doar 27 de persoane sunt asigurate medical. Totodată, 66% dintre romii adulți au ezitat să consulte un medic în ultimul an. Cauza este lipsa de bani – spun 81% dintre intervievați. O altă cauză este și lipsa de informare.
„Se pare că femeile rome nu sunt informate despre sistemul medical, drept consecință a gradului înalt de analfabetism și a dificultăților întâmpinate la accesarea serviciilor publice. În plus, majoritatea satelor rome nu au centru/punct medical și trebuie să parcurgă chiar și 7 kilometri până la cel mai apropiat sat. Deși romii au dreptul la îngrijire medicală gratuită, rareori beneficiază de ele. Mulți romi din zonele rurale nu știu dacă pot avea acces la servicii de urgență gratuite sau la servicii medicale cum ar fi cele de radiografie chiar dacă nu au asigurare medicală“, se menționează în concluziile studiului.
În prezent, Guvernul Moldovei implementează Planul de Acțiuni privind incluziunea persoanelor de etnie romă prevăzut pentru anii 2011-2015. Aprobat în 2011 și ulterior modificat în 2012, termenul acțiunilor ce vizează domeniul sănătății expiră în 2015. Bunăoară, până la sfârșitul anului viitor jumătatea din populația romă a Moldovei ar trebui să fie asigurată medical.

Totodată, în cadrul aceluiași plan, în 2013 a fost aprobată decizia privind crearea rețelei de mediatori comunitari în comunitățile locuite preponderent de romi, urmând ca până la finele anului 2014 să fie angajați 48 de astfel de specialiști. Aceștia trebuie să informeze oamenii că au dreptul la servicii medicale gratuite, precum și să le dea mai multe cunoștințe despre sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *