Arta țigănească, văzută cu alți ochi

Cultura romilor, care adeseori este privită cu ochi răi de unii oameni, sa evidențiat mereu prin culoare, dinamism și veselie, transpuse în dans și muzică. Mulți artiști abordează ritmurile caracteristice neamului țigănesc pentru a da un farmec aparte melodiei.

Un ansamblu autohton care a apărut din dorința de a arăta frumusețea acestei națiuni este „Enigma romilor”. El s-a format în 2007 în incinta Teatrului „Ginta Latină”. Fondatorii lui sunt soții de origine romă, Rada și Veaceslav Corjov. Ideea a apărut încă pe când ei erau studenți ai fostului Institut de Arte, actuala Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care, ulterior a coincis cu ideea Ministerului Culturii.
„Ne gândeam să formăm un ansamblu al romilor, noi fiind tot romi. Eram motivați și de faptul că nu a mai existat o astfel de trupă de stat, cel puțin în Moldova, așa că am adunat câțiva muzicieni și dansatori încât să formăm o echipă completă”, povestește dirijorul Veaceslav. În cultura țigănească muzica și dansul sunt de nedespărțit, de aceea dansatorii petrec ore în șir în sala de dans, unde-și perfecționează fiecare mișcare, pentru ca ulterior să combine totul cu fiecare notă muzicală interpretată de muzicienii ansamblului. Conform fondatorului, muzica, dansul țigănesc sunt foarte energice, iar adăugându-le un colorit de estradă, ele sună mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.