Shadow

Arta ţiganilor dintr-o comună sibiană, exportată la americani

Străinii când aud de romi se gândesc de cele mai multe ori la infracţiuni. Sunt însă şi unii care ştiu că meşteşugul ţiganilor este de neegalat. Din mâinile lor ies obicte unicat în lume. Este şi cazul căldărarilor din comuna sibiană Brateiu, care îşi fac simţită prezenţa în Europa, Egipt şi Statele Unite ale Americii cu ibrice de cafea, tăvi decorative şi cazane de ţuică, confecţionate din cupru.

O bucată de cupru iese din mâinile dibace ale romilor din Brateiu un obiect artizanal ştie. El a învăţat meserie de la tatăl său, iar după Revoluţie a plecat în străinătate şi aşa oamenii au aflat de obiectele pe care le face.
“Pentru Egipt am să vă fac câteva lucruri foarte furmoase şi anume vă fac o tavă ovală cu tot setul, o vază cu şase ceşcuţe”, explică unui client Traian Căldărar.
Ţuica de casă nu este numai în topul preferinţelor românilor, şi americanilor le place. De aceea, astfel de cazane de ţuică au ajuns până peste ocean.

“Nu ai cuvinte să îţi explici când vezi munca ta pusă într-un loc atât de frumos şi faci ca oamenii să se simtă bine, să fie satisfăcuţi”, explică Traian.

Meseria nu este una uşoară, însă obiectele sunt unicat. Iar romii căldărari au grijă să transmită meşteşugul din generaţie în generaţie, pentru a nu se pierde.

“Se croieşte foarte greu din mână, ea nu are o formă. Am creat-o după ochi şi după mână”, a mai spus Traian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *