Problema ţiganilor din România seamănă întrucâtva cu cea a negrilor din America anilor ’50. Sunt asociaţi cu infracţionalitatea, sunt discriminaţi, sunt segregaţi de toată lumea. Să încercăm să identificăm, pe scurt, cele câteva caracteristici similare dintre ţiganii români şi negrii din America lui Martin Luther King J. Asta după ce a fost scena unor violenţe inimaginabile, patru oameni murind, unii dintre ei fără să ştie de ce. Trei rromi arşi de vii în propriile case şi un român înjunghiat. În Constanţa au murit 5 oameni, au fost arşi în case de vii. De fapt, oamenii spun ce s-a întâmplat. Unii dau vina pe băutură, altii pe rromii care furau din gospodării. Însă liniştea aceasta aparentă, înşelătoare poate oricând să izbucnească într-un nou conflict.
Cum bine se poate observa, ţiganii sunt asociaţi de restul românilor cu infracţionalitatea şi violenţa. Ba mai mult, din cauza că această asociere se face de multă vreme. Tinerii ţigani sunt prinşi într-un cerc vicios. Sunt crescuţi de mici în atmosfera de discriminare şi fie se radicalizează odată cu ea, şi-atunci dau dreptate celor care îi discriminează, fie se despart de familie, dar asta este o mare, mare greutate. Prin urmare, însăşi cultura nescrisă a acestei etnii îi face pe membrii să nu-şi dorească să fie incluşi din punct de vedere mulţi aleg să plece din România şi să emigreze în Canada. Aproape orice rom îşi doreşte să ajungă cel puţin o dată în SUA, chiar dacă acest lucru ar putea implica multe riscuri. Crezând că îşi va vedea visul cu ochii.
Este vorba de romi, o comunitate maltratată istoric şi pe care autorităţile nu reuşesc să-i integreze. Hoţi, ciorditori, nespălaţi! Acesta e stigmatul pe care copiii romii îl poartă! Culoarea pielii e blestemul lor. Dorinţa lor: ca oamenii să înţeleagă că toţi suntem la fel şi că, într-adevărCondiţia de bază pentru ca orice om să poată trăi, este să aibă bani. Ca să îi câştige, în mod firesc, trebuie să muncească. În ultimii ani, însă, ocuparea unui loc de muncă a devenit o povară tot mai apăsătoare pentru marea majoritate a romiilor.
Punându-şi viaţa în pericol de moarte, o familie de romii a încercat să treacă fraudulos din Mexic în SUA însă a sfârşit în lanţuri şi el şi familia lui. Tânărul s-a gândit că poate trece fraudulos pe la graniţa din Tijuana. Cu soţia şi copii. Chiar dacă era conştient de riscuri, nici prin minte nu-i trecea că acest gest de curaj se va transforma într-un adevărat calvar.
Cine îl ascultă pe vâlceanul Sârbu Constantin ar crede că a vazut prea multe filme sau că povestea lui este una inventată. Din păcate, experienţa lui a fost una 100% reală, însă extrem de traumatizantă şi care l-a făcut să aprecieze altfel viaţa. Fără să se gândească prea mult, însoţit de familie şi-a luat “inima-n dinţi”, paşaportul în mână şi a încercat să treacă graniţa, venind din Mexic către SUA. Din păcate, acesta a fost prins imediat, iar ceea ce a urmat este desprind chiar din filme. “M-au prins exact la graniţă şi m-au mutat trei zile într-un fel de închisoare provizorie. Nu aş putea să explic în ce condiţii am stat aici. În tot acest timp am purtat doar hainele care le aveam pe mine la momentul respectiv, nu m-am putut spăla, mâncam doar un fel de lături şi apă. M-au legat cu lanţuri la mâini şi la picioare, când m-au transportat în acest loc sinistru, pe mine şi familia mea. După aceste trei zile, m-a mutat într-un fel de închisoare sau centru de reeducare cum ziceau ei. Cert este că nici aici nu am întâlnit condiţii prea bune. Ce-i drept, aici am putut să mă spăl, însă doar cu apă rece. Era oribil, însă nu aveam altă alternativă. Stăteam închis aproape toată ziua, iar când ne dădea voie să ieşim, nu vedeam decât pereţi înalţi de beton care aveau deasupra sârmă ghimpată. M-au ţinut o lună de zile închis pentru că, spuneau ei, nu găsesc avion cu care să mă întorc, dar mi-au dat drumul în America” a povestit Sârbu pentru VoceaRomilor.ro având vocea tremurândă şi ochii în lacrimi. Coşmarul lui Sârbu nu s-a terminat însă aici, apoi a fugit și a trecut granița dintre Vermont și Quebec în Canada unde a obţinut statutul de refugiat. Poliţişti au fost de treabă, cu un caracter deosebit. Eșecul integrării romilor din România în Uniunea Europeană îi împinge pe aceștia către țări considerate mai tolerante, de exemplu Canada.