Shadow

Rudarii ar merge la scoala daca ar avea cu ce…

Basmul celor trei purcelusi ar putea fi rescris in Streaua, catunul rudarilor din Enculesti, unde casele stau sa cada la prima suflare a lupului. La fel de bine, haosul din curtile localnicilor te duce cu gandul la filmele lui Emir Kusturica… Sa rasfoim impreuna povestea romilor care-si duc amarul intr-o margine de oras.

Case construite dupa ureche

În cartierul Enculeşti din oraşul Ştefăneşti, romii stăpânesc cătunul Streaua. În această aşezare, majoritatea caselor sunt construite după ureche. Cele mai vechi locuinţe sunt clădite din chirpici, adică din amestec de lut, paie şi băligar uscat la soare. Cele mai noi sunt ridicate din calupi, din cărămizi sparte aruncate la ghenă ori din materiale recuperate/furate de pe şantierele părăsite. Rudarii “descurcăreţi” au geamuri şi uşi din termopan, antenă parabolică şi mansardă care, la nevoie, ţine loc de… fânar.

Pentru ca povestea să fie completă, avem nevoie şi de un lup fioros care sigur se găseşte, măcar de prăsilă, în pădurea ce cade pe cătunul rudarilor. Dar cum nicio suflare a autorităţilor locale nu a dărâmat, până acum, rudimentarele adăposturi, dar nici nu le-a consolidat, încheiem acest capitol şi trecem la al doilea: apa potabilă. Sau mai degrabă lipsa ei…

Leave a Reply

Your email address will not be published.