ZIUA PREŞEDINTELUI. Cu cine votează romii. 41% dintre ei nu merg la vot

Romii au propriul ghid al alegătorului, în limba romani. Alarmaţi de numărul mare de voturi nule la ultimele alegeri, două asociaţii au realizat un ghid care să vină în ajutorul cetăţenilor de etnie romă în ziua votului. Broşura pentru alegerile prezidenţiale a fost împărţită, în Cluj şi va ajunge în toată ţara. Un sondaj arată care sunt preferinţele electorale ale romilor.

“Mulţi romi au votat greşit”

Ideea lansării “Ghidului alegătorului rrom” a venit în urma problemelor întâmpinate la alegerile din anii precedenţi, în urma prezenţei scăzute înregistrate la vot anii trecuţi şi a numărului mare de voturi nule sau anulate în rândul comunităţilor de romi. Broşura le prezintă etnicilor romi cum îşi pot exprima opţiunea electorală şi care sunt actele de care au nevoie în zoua scutinului.
Unii dintre ei nu știu să citească, aşa că s-au descurcat cum au putut la ultimele alegeri. “Am văzut aşa stampila şi am pus pe care o trebuit să pun. (Cum aţi stiut?) Mi-am dat eu seama. Pe florile alea trei trandafiri”, spune unul din cetăţenii de etnie romă. În acest an, cei care nu știu să citească au dreptul la un însoțitor în cabina de vot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.