Shadow

Profesionisti romi in domeniul medical

Agentia de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare “Profesionisti romi in domeniul medical”, cu mesajul “Copiii romi viseaza ce-i lasam noi sa viseze”, marti, 13 decembrie, la Cafe Godot, in cadrul unei intalniri intre jurnalisti, profesionistii romi, experti antidiscriminare si echipa proiectului.

Mircea Toma, presedinte ActiveWatch: “Dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fara o asistenta care sa le asigure tranzitia catre o conditie sociala egala cu a celorlalti cetateni.

Au ramas marginali si stigmatizati ca marginali. Marginalizarea genereaza saracie, saracia – delincventa, iar delincventa consolideaza stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o interventie din exteriorul sau: copiii nascuti in marginalitate sa fie sprijiniti pentru a accede la educatie in conditii de normalitate.”

Mugur Ciumageanu, psiholog: “Daca vreti, eu percep discriminarea ca pe o infectie care se ia pe calea aerului si care se vindeca pe calea inimii. Daca zilnic cei din jur ii aplica unui copil etichete ca “hot”, “prost”, “nespalat”, acel copil va incepe sa cedeze si sa creada in aceasta imagine a lui.

Practic, inceteaza sa lupte si se va comporta asa cum se asteapta ceilalti. Cred ca este timpul sa ne uitam la copilul rom ca la o persoana in devenire, inlaturand “regula” pe care o avem noi in minte despre etnia acestuia. Adica sa-i dam libertatea de a se dezvolta pe deplin.”

La intalnire, profesionistii romi au povestit celor prezenti cum au reusit sa depaseasca nenumaratele obstacole sociale pentru a deveni ceea ce sunt astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *