Și rudarii sunt cetățeni europeni

„Mă numesc Ilie Saioc, sunt mediator la Școala Gimnazială Scărișoara. Sunt mândru că vin dintr-o comunitate de rudari. Consătenii noștri sunt agricultori, în mare parte sunt legumicultori, care au hectare de grădini.
scarisoaraCa mediator școlar, misiunea mea este să dăm un avânt, să facem un pas înainte în privința educației, deoarece până să mă angajez eu în această postură, niciun copil al comunei Scărișoara nu a mers la niveluri superioare. Sunt mândru că, din 2007, de când sunt aici, în fiecare an, dintr-o promovabilitate de aproximativ 90%, dintre care 20% sunt rromi, merg câte trei sau patru elevi la liceu, din rândul etniei rrome. Ei se opreau de obicei la cinci sau șase clase. Este un pas mare pentru comună. Discriminări n-au fost, dar vrem să le arătăm cetățenilor acestei localități că și rudarii sunt cetățeni europeni, au același drepturi, care uneori pot să-și pună în aplicare înțelepciunea cu care au fost înzestrați de către Dumnezeu. Credem că, într-un viitor apropiat, vom avea și noi reprezentanți în primărie, în diferite instituții, pentru că este momentul să facem un pas către civilizație.
Relația comunității noastre cu primăria și cu primarul Călin este una foarte bună, deoarece primarul vine în comunitate, are o relație cu fiecare cetățean și ne cunoaște fiecăruia toate problemele în parte. D-l primar a fost de atâtea ori în casele noastre și nu face nicio diferență între noi și populația majoritară.
Ca planuri de viitor, aș vrea să fim beneficiari ai unor fonduri europene, de a înființa o asociație legumicolă care să fie finanțată de către Uniunea Europeană, să producem biologic și să facem, de ce nu, contracte și cu alte țări.
Să nu ne fie rușine cu etnia pe care o avem. Suntem buni gospodari și trebuie să țintim mai sus. Întotdeauna există loc de mai bine.”

*Rudar: denumire dată, în țările românești, unor lucrători (țigani), care confecționau obiecte din lemn – albii, linguri, fuse etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.