Shadow

Ultimul pieptănar din Târgu Frumos

Măiestrie – ridică pe degete inima metalului

Petru Mandachi, 80 de ani, este singurul “meşter de ceaune” din oraşul Târgu Frumos, urbe altădată plină de meşteşugari renumiţi in intreaga ţară.
Moş Petru, un adevărat artist in domeniu. Un meşter pieptănar care a locuit pănă deunăzi chiar pe Strada Pieptănari, in Târgu Frumos. Un “rom de omenie”, zice-se, admirat de intreaga breaslă şi toată suflarea ţigănească a tărgului. Ultimul pieptănar şi ceaunar din Tărgu Frumos.
Din coarne de bou făcea piepteni “deşi”, pe care ii vindea in toată ţara unora dintre românii care, pe atunci, aveau destui păduchi. Gospodăria şi-a ridicat-o din această muncă grea, pe care o practică şi astăzi, insă cu mai puţin spor la vănzare. Când nu a mai putut face piepteni din os, din cauza lipsei coarnelor de vită, s-a apucat de turnat cratiţe şi vase pentru gătit.
Astăzi, pieptenele des se face din plastic şi nu prea mai are intrebuinţare, iar aşa-zisele oale minune de prin supermarketuri subţiază punga cu medicamente a bătrănului, care se incăpăţănează să toarne oale din aluminiu. Vase in care, spune meşterul, iese cea mai bună friptură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *