Primarul din Sacoşu: M-a înţeles greşit jurnalista britanică. Era vorba de romi, nu de toţi locuitorii comunei

Primarul comunei timişene Sacoşu Turcesc, Gabriel Adrian Koller, spune că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizând că el a afirmat că jumătate din rromii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.
Primarul comunei Sacoşu Turcesc din judeţul Timiş, Gabriel-Adrian Koller, a declarat că, recent, comuna sa a fost vizitată de o jurnalistă din Marea Britanie, care a înţeles, în mod greşit, că jumătate din populaţia comunei va pleca la muncă în Anglia.
“Joia trecută a fost la Sacoşu Turcesc o jurnalistă din Marea Britanie, însoţită de o altă jurnalistă din România. Cele două s-au interesat de etnia rromă. Le-am spus că jumătate dintre rromii din comună vor să plece la muncă în Anglia. Ceea ce este corect. Numai că ele au înţeles că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă. Populaţia comunei, la ultimul recensământ, a fost de 3.100 de persoane, dintre care 200 sunt rromi. Asta înseamnă că o sută de rromi din comuna noastră vor să plece la muncă în Anglia”, a declarat primarul.
După ridicarea restricţiilor pentru romani, doar capra mai rămâne în sat
Gabriel Adrian Koller a spus că acele două jurnaliste au petrecut întreaga zi în comună şi că s-au deplasat în satele Uliuc şi Berini pentru a discuta cu rromii.
Întrebat dacă, de-a lungul timpului, în Sacoşu Turcesc au fost familii de rromi repatriate din Franţa, primarul a răspuns că în această situaţie sunt aproximativ 20 de familii.
“Cam 20 de familii de rromi din Sacoşu Turcesc şi satele aparţinătoare au fost repatriate din Franţa, în urma unui program al autorităţilor franceze, de-a lungul anilor. Cred că în anul 2008 au început repatrierile. La repatriere rromii au primit bani pentru a-şi face ferme. Unii dintre ei şi-au cumpărat animale şi le mai au şi acum, alţii fie le-au vândut, fie le-au tăiat pentru consum propriu”, a declarat primarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.