Shadow

John Kerry: Rasismul împotriva romilor încă persistă

Secretarul de Stat american John Kerry a comemorat genocidul romilor în timpul naziştilor, afirmând că rasismul faţă de această minoritate subzistă şi salutând activitatea de comemorare realizată de Germania contemporană, relatează AFP.

“Plângem şi ne amintim astăzi de sutele de mii de bărbaţi, femei şi copii romi care au fost asasinaţi sălbatic şi iraţional de către nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris John Kerry într-un comunicat, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la masacrul mai multor mii de romi în noaptea de 2 spre 3 august 1944 în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Potrivit şefului diplomaţiei americane, 2.879 de romi au fost ucişi în acea noapte în camerele de gazare şi 19.000 au murit în total în lagărul Auschwitz-Birkenau, din Polonia. Potrivit istoricilor, între 220.000 şi 500.000 de romi au fost asasinaţi de regimul nazist, o tragedie pe care comunităţile de romi o numesc Samudaripen sau Pharajimos, în principal la Auschwitz, unde o treime dintre deţinuţi erau romi. Kerry a făcut apel la învăţarea lecţiilor istoriei.
“Rasismul împotriva romilor încă persistă”, a afirmat el, fără să arate cu degetul vreo ţară anume. “Trebuie să condamnăm toate prejudiciile, acolo unde sunt, deoarece noi ştim bine că de prea multe ori cuvintele de ură sunt urmate de acte de ură”, a criticat secretarul american, un bun cunoscător al Europei şi al istoriei acesteia.
Din acest punct de vedere, el a “salutat eforturile Germaniei de a comemora victimele rome ale naziştilor”. Uniunea Europeană apreciază că în prezent sunt 10-12 milioane de romi pe teritoriul său, ceea ce înseamnă cea mai mare minoritate etnică din Europa, victimă a discriminării în numeroase ţări, a unei sărăcii extreme şi accesului inegal la îngrijiri şi educaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *