Shadow

Larisa, fetița de etnie rromă cu cea mai mare medie la admitere, vrea să studieze medicina la Oxford

Se numeşte Larisa Moisasin şi este fetiţa care a obţinut cea mai mare medie de admitere la liceu, 9,51 dintre toţi copiii rromi. Ea a ales să studieze la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, unde a făcut şi gimnaziul, la clasa bilingvă de ştiinţe ale naturii, nu de alta, dar îşi doreşte să devină medic. Pentru asta şi-a fixat un obiectiv: vrea să studieze la Oxford, în Londra.

Sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost luat parcă cu asalt luni dimineaţa când copiii de etnie rromă au venit să-şi aleagă liceele în care vor studia. I-au însoţit părinţii, bunicii, rudele mândre că ei vor depăşi condiţia înaintaşilor neştiutori de carte. Printre ei am zărit o fetiţă înaltă, cu ochi mari, timidă. Aveam să aflu că este Larisa Moisasin, eleva care a obţinut cea mai mare medie la admitere la liceu dintre toţi copiii rromi.
„Îmi plac provocările şi vreau să am concurenţă pentru a excela. Educaţia este foarte importantă pentru ca mai apoi să culegem meritele. Vreau să fac medicină şi vreau să urmez facultatea la Londra, la Oxford şi m-am gândit că CN Liviu Rebreanu este cel mai bun start pe care îl pot lua în direcţia pe care vreau să merg”, a spus Larisa.
Daniela Moisasin, mama Larisei, este cea care a însoţit-o la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, la repartizare, exact în ziua în care fratele Larisei are examen de licenţă la Academia de Poliţie.
„Larisa este o fetiţă bună. Avea şanse să intre în clasa respectivă şi dacă nu opta pentru locurile rezervate copiilor rromi, dar soţul meu a insistat. Am zis că e o şansă în plus. Nu ne e ruşine cu etnia noastră. Vreau să vă spun că am şi un băiat care termină Academia de Poliţie. Chiar zilele acestea îşi dă licenţa. Noi am înţeles că, în această lume, în care se găseşte tot mai greu de lucru, studiile sunt singura şansă. Este foarte bine pentru ei să înveţe. Dacă nu ai şcoală, nu poţi face nimic în ziua de azi. Eu şi soţul meu avem studii medii. La vremea aceea, nu am avut posibilitatea de a urma o facultate. De-asta, prin ei, ne simţim foarte bine că sunt cuminţi şi ascultători. Suntem foarte bucuroşi”, a spus Daniela Moisasin.
Mândră de alura de manechin a Larisei, mama ei spune că nu o va opri să urce pe podium „din pasiune”, dar că aceasta nu trebuie să fie o prioritate a vieţii ei, studiul fiind esenţial.
Faţă de anul trecut când 80 de copii au primit recomandări de la Partida Rromilor Pro Europa ca să se înscrie la licee pe locuri rezervate etniei, anul acesta, o sută de elevi au cerut aceste recomandări, o dovadă că rromii înţeleg că şcoala este singura şansă de a evolua şi pentru etnia lor. Preşedintele PRPE Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, a declarat că a bătut judeţul de la un capăt la altul ca să-i informeze pe părinţi despre această oportunitate şi se bucură că tot efortul său a dat roade.
Felicitări Larisei şi tuturor copiilor rromi care au ales să înveţe în continuare pentru un destin mai bun decât cel al părinţilor. Tuturor le urăm mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *