Shadow

Respect pentru diversitatea lingvistică şi culturală

‘’ Mişto Avilan!”, urarea de ‘’ Bine aţi venit!” în limba vorbită de romi, este postată la intrările din benzinăriile situate în zonele unde romii sunt majoritari.

Un lanţ de benzinării din România s-a gândit la o metodă prin care să-şi arate respectul faţă de clienţi, a postat diverse mesaje în limbile materne ale populaţiei majoritare din diferite regiuni ale ţării.
O premieră naţională o reprezintă mesajele în limba vorbită de romi: ‘’ Mişto Avilan!”. Acestea pot fi văzute în benzinăriile din centrul ţării, în localităţile din judeţele Sibiu, Braşov, Alba şi Mureş, acolo unde romii şi maghiarii sunt mai mulţi la număr decât românii. Astfel, au apărut plăcuţele trilingve cu mesaje în limbile română, maghiară şi romani.
Reprezentanţii lanţului de benzinării au declarat că fac acest lucru din respect pentru diversitatea lingvistică şi culturală.
Deputatul Nicolae Păun a declarat că iniţiativa lanţului de benzinării este lăudabilă, deoarece e o dovadă de respect pentru romii din zonele respective. ‘’Nu acelaşi lucru pot spune şi despre primarii localităţilor cu populaţie romă de peste 20%. Potrivit legislaţiei în vigoare aceştia ar trebui să pună la intrarea în localităţile respective plăcuţe bilingve.
Astfel de localităţi sunt Toflea din Galaţi, Barbuleşti din Ialomiţa, Grajduri din Iaşi etc. Edilii ar trebui să amplaseze plăcuţe bilingve pentru romii care îi plătesc taxe şi impozite”, a precizat deputatul Nicolae Păun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *