Shadow

POVESTEA GHETOULUI DE LUX DIN CAPITALĂ

Două blocuri noi de la marginea Bucureştiului sunt un adevărat teritoriu de război. Locatarii-proprietari sunt la cuţite cu mai mulţi asistaţi social, aduşi în aceleaşi blocuri de către reprezentanţii Primăriei Generale. Municipalitatea susţine, însă, că a găsit soluţia: va cumpăra apartamentele proprietarilor.

Consilierii Capitalei au decis ca Primăria Generală să cumpere 18 apartamente dintr-un complex rezidenţial de pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, pentru a-i despăgubi pe actualii proprietari şi a-i ajuta pe aceştia să părăsească zona. Decizia vine după ce proprietarii s-au trezit înconjuraţi de asistaţi social puşi aici tot de municipalitate. Cel mai probabil, oferta primăriei nu va putea fi egală cu preţurile la care au fost achiziţionate apartamentele, în 2007, pe vremea când primar general era Adriean Videanu.
Conflictul pleacă de la decizia lui Videanu, de a cumpăra 143 de apartamente într-un ansamblu rezidenţial aflat pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, la preţuri de locuinţe de lux, ca mai apoi să le ofere bucureştenilor evacuaţi din Centrul Vechi sau din casele naţionalizate. Achiziţia a avut loc în 2007.
În aceleaşi două blocuri locuiau, încă de atunci, alte 20 de familii care cumpăraseră deja apartamente direct de la dezvoltator, pe sume care ajungeau chiar şi la 200.000 de euro, fără a şti care va fi destinaţia locuinţelor vecine. Înainte de achiziţia făcută de municipalitate, familiile au cumpărat apartamentele direct de la dezvoltator, la preţurile pieţei şi cu promisiunea că vor primi în schimb condiţii de lux şi liniştea dintr-un complex rezidenţial. Acest lucru însă nu s-a întâmplat niciodată.

Scandal după scandal

Dintre cele 20 de familiii care şi-au cumpărat iniţial apartamente în blocurile respective, două familii şi-au vândut deja locuinţele, chiar şi la jumătate de preţ. Vecininii lor spun că şi ei vor să plece, pentru că sunt deranjaţi de comportamentul unora dintre chiriaşii primăriei. Printre problemele enumerate de proprietari sunt scandalurile permanente sau faptul că „asistaţii social“ nu şi-au plătit facturile.
„Ni s-a promis o zonă rezidenţială. Eu am plătit 108.000 de euro la gri, fără TVA, pentru un apartament cu două camere. Pe lângă, am cheltuit pentru finisaje, mobilă şi restul. Dintre proprietarii care au cumpărat, doi au vândut la jumătate de preţ numai să scape de aici“, a declarat Andreea-Cristinne Clipici-Câmpeanu, unul dintre cei 18 proprietari care au cerut Primăriei Generale să le fie cumpărate apartamentele pentru a scăpa de şirul de probleme întins pe ani întregi.
Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, condusă în 2007 de Adriean Videanu, a cheltuit pe atunci circa 17 milioane de euro din bugetul public pentru a achiziţiona cele 143 de apartamente, iar acum ar trebui să cheltuiască din nou, pentru a achiziţiona cele 18 apartamente de la proprietarii care au cerut expres acest lucru. Decizia a fost votată de consilierii generali în şedinţa de consiliu de pe 31 octombrie, iar în prezent proprietarii aşteaptă oferta municipalităţii. „Nu am ştiut în ce ne băgăm. Acum nu vrem decât să plecăm de-aici“, a declarat Claudia Ioniţă, un alt proprietar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.