Shadow

Spitalul rudarilor făcut din ruga către Dumnezeu

Comunitatea de romi rudari din Bolboşi, Gorj, s-a pocăit şi şi-a făcut dispensar. Clinica va primi pe toată lumea, indiferent de religie.

Ţăranii din Bolboşi, judeţul Gorj, s-au bucurat când au aflat de la televizor că rudarii baptişti din sat, plecaţi de mult timp în străinătate, au strâns bani să facă un spital la ei în localitate. Cu cât marele proiect a avansat, cu atât oamenii şi-au dat seama că dispensarul va fi folosit, pe lângă banalele consultaţii, şi la propovăduirea religiei romilor.

Acum doi ani, pe un teren pe care l-au cumpărat, a început construcţia cu un nivel şi cu mansardă, în care, la începutul lunii august, rudarii vor să demareze activitatea. În stânga şi-au făcut o bisericuţă. Au pus la punct clădirea, s-au ocupat de finisaje, dar n-au cumpărat încă echipamentele medicale. Visul lor de a înfiinţa câteva cabinete cu medici specialişti se năruie cu cât avizele şi aprobările pe care trebuie să le obţină sunt din ce în ce mai multe.

Pe lângă centrul medical, romii vor să amenajeze şi o sală pentru studii biblice, unde să educe creştinii care vin la consultaţii. Fratele Sandu, unul dintre cei care a rămas în satul natal să aibă grijă de comunitate, pune iniţiativa pe seama intervenţiei divine. “Dumnezeu a fost cu noi tot timpul. El nea întins mâna şi ne-a ajutat să facem ceva deosebit pentru semenii noştri. Asta trebuie să ştiţi”.

Tabere pentru orfani

Pentru fratele Sâmba Miller, excavatorist de meserie, proiectul a fost o continuă rugăciune. Şapte ani s-a tot închinat să-i dea Dumnezeu un loc în care oamenii să găsească drumul drept de la medicină la cuvântul Domnului. Crede el, Dumnezeu a avut marele rol în “înfăptuirea” acestei construcţii.

“Documentaţia costa 1.700 de lei, noi nu aveam decât 500. Şi inginera de la cadastru a râs când ne-am dus să facem actele, dar asta nu ne-a descurajat”. De bani s-a ocupat şi Biserica Baptistă din Irlanda de Nord, care le-a finanţat cam 90% din investiţie. “Fraţii noştri care au plecat acolo au cunoscut prin biserică nişte oameni credincioşi au ridicat problema în comunitatea lor şi s-au hotărât să ne ajute. Şi oamenii din sat ni s-au alăturat. Nau putut oferi bani, dar ne-au ajutat cu munca. Mulţi au spus «vreau să vă ajut şi vreau să-l ajut pe Dumnezeu»”, precizează Miller.

În fiecare an, irlandezii vin să vadă ce s-a mai făcut la Bolboşi. Au programată o nouă vizită vara asta, pentru inaugurare. Între timp, rudarii pregătesc ultimele detalii. Zilele trecute, au primit din Elveţia câteva zeci de paturi pentru saloane. Ar vrea să obţină şi nişte echipamente medicale, dacă tot s-au desfiinţat spitale, însă nu ştiu prea bine de ce ar fi nevoie. “Nişte ecografe şi tensiometre”, se repede fratele Sandu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.