Shadow

“Romania e un loc oribil, dar si minunat”. Un celebru scriitor american, despre tara din care bunicii sai au fost alungati

La mijlocul lunii iunie, Andrew Solomon, a venit Romania pentru a isi promova cartea “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, nominalizata in 2002 la Premiul Pulitzer, tradusa in 24 de limbi si declarata de Times “una din cele mai bune 100 de carti ale deceniului”. In copilaria lui Solomon, matusa sa, nascuta in Dorohoi, il avertizase ca Romania e “un loc oribil”, in care nu trebuie sa se intoarca. Solomon nu a luat-o insa in serios.Nici despre viata romilor, Andrew Solomon nu are multe lucruri mai bune de spus. “Taberele unde m-a dus Leslie [Hawke, n. red.] au facut ca Dorohoi sa imi para East Hampton [cartier de lux din New York, n. red.]. Daca taranii din nordul Romaniei mancau prost, romii erau flamanzi, daca taranii traiau putin, romii erau deja bolnavi”. Solomon are insa si cuvinte de lauda pentru Mircea Cartarescu, pentru ONG-urile din Romania dar si pentru publicul din tara noastra, care l-a primit cu entuziasm.

“Societatile in tranzitie sunt intotdeauna modele de contradictie. Cum se raporteaza romanii la evrei, la persoanele cu afectiuni psihice, la gay, la romi”, se intreaba autorul, care este evreu, gay si suferind de depresie – dar in acelasi timp e si doctor in psihologie la universitatea Cambridge. “Femeile din Dorohoi sigur nu sprijina casatoria gay si probabil nu le plac evreii sau tiganii”. Dar, incheie autorul, “mi s-a spus ca, fiindca bunicul meu s-a nascut acolo, as putea cere pasaport romanesc. Ma gandesc serios sa o fac. E un loc oribil si am fost norocosi sa plecam de acolo, dar e si un loc minunat si ma simt norocos ca m-am intors”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *