Shadow

Documentarul “Şcoala noastră”, proiectat la Festivalul de Film despre romi de la Göteborg

Documentarul “Şcoala noastră”, regizat de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de film despre romi, un eveniment care se va desfăşura la Göteborg, între 29 noiembrie şi 1 decembrie, informează Institutul Cultural Român (ICR)Festivalul prezintă filme documentare şi de ficţiune care spun poveştile şi descriu experienţele romilor. Pe lângă programul de filme, festivalul organizează discuţii şi seminarii pe teme precum imaginea romilor şi cum poate fi aceasta schimbată.

Filmul “Şcoala noastră”, o coproducţie România/ SUA/ Elveţia, prezintă viaţa a trei copii romi care încearcă să se integreze în normalitate. Copiii provin dintr-un sat din Transilvania şi fac parte dintr-un proiect de integrare a minorităţilor în şcolile româneşti. Alin, Benjamin şi Dana încep şcoala la oraş, cu încredere în educaţia pe care o vor primi şi entuziaşti pentru noii prieteni pe care şi-i vor face. Filmul abordează teme precum rasismul, educaţia, sărăcia şi drepturile omului.
Documentarul a câştigat multe distincţii, printre care marele premiu al juriului la festivalul AFI-Discovery Silverdocs din 2011 şi premiul pentru cel mai bun film străin la festivalul Human Rights Arts & Film din 2014. În acelaşi an, ICR Stockholm a prezentat documentarul la Zilele filmului românesc de la Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *