Shadow

PROTESTUL UNEI ROMANCE DIN DANEMARCA: NU NE MAI CONFUNDATI CU RROMII!

Reflectarea in presa daneza a evenimentelor in care sunt implicati cetateni romani perpetueaza o perspectiva gresita asupra acestora, sustine o tanara din Romania, care acum studiaza la Copenhaga.

Astfel, cand intalnesti titluri ca “Politia avertizeaza asupra spargatorilor romani”, spargatorii in chestiune nu sunt romani. De fapt, ei sunt rromi si e o mare diferenta, spune Maria Artene, citata de publicatia The Copenhagen Post.
“Desi numele par asemanatorare, romanii si rromii impart doar aceeasi nationalitate. Cultura lor e foarte diferita de a noastra. In timp ce exista romani infractori si rromi cinstiti, confuzia a ajuns acum intr-un punct in care discriminarea fata de romani este tot mai prezenta si dificil de eliminat”, spune Maria Artene.
Maria se intreaba ce ar face presa daca niste rromi britanici ar comite infractiuni in Danemarca. “Titlurile ar fi ‘Politia avertizeaza in privinta spargatorilor britanici?’”, e curioasa romanca.
Referirile repetate la rromi ca la romani, avertizeaza ea, aduc riscul demonizarii unei nationalitati care are intentii bune, pana in punctul unde nu va exista cale de intoarcere.
Potrivit Biroului de statistica al Danemarcei, 4.398 de romani s-au mutat in aceasta tara in 2013, inlocuindu-i pe polonezii care erau pana acum pe primul loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *