Shadow

Romii explica: 5 motive pentru care nu ne declaram etnia

Romilor le lipseste mandria etnica: isi ascund, din diferite motive, etnia la recensamant. Neasumarea etniei rome a devenit un fenomen atat de amplu incat s-a ajuns ca in Romania sa fie inregistrati oficial de peste doua ori mai putini romi (535.140) decat sunt in realitate (1,1 milioane), asa cum reiese din datele culese de adevarul.ro.

De ce (nu) isi declara romii etnia? adevarul.ro va prezinta, in exclusivitate, cateva convingeri ale unor etnici romi.
“Daca un rom se declara rom la recensamant, automat i s-au inchis toate usile posibile de peste tot. De peste tot: spital, scoala, asistenta sociala, absolut tot. Si atuncea omul, chiar daca-i negru ca tuciul, prefera sa se declare ca este de alta nationalitate – roman, ungur, mai stiu eu ce si neamt – dar sa nu fie de etnie roma”, spune o femeie roma din Petrosani.
Precizare: Datele prezentate in acest articol sunt luate dintr-un un proiect de cercetare desfasurat de Romani Criss in perioada martie-aprilie 2011. Cercetarea a fost de tip calitativ și s-a intemeiat pe metoda focus-grupului. In total, au fost realizate 7 focus-grupuri in 5 localitați: Babadag (Tulcea), Botoșani (Botosani), Homorod (Brasov), Sfantu Gheorghe (Covasna) și Petroșani (Hunedoara). In perioada urmatoare, se intenționeaza realizarea altor doua focus-grupuri in județul Ilfov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *