Consiliul Europei trage Romania de urechi: Rromii sunt discriminati in continuare

Minoritatea rroma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, au afimat experti ai Consiliului Europei (CoE), intr-un raport publicat marti.

“Clasa politica (din Romania) face deseori afirmatii defaimatoare la adresa rromilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune”, deplang acesti experti din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului sti Intoleranttei (ECRI).

Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza “o legatura intre rromi si criminalitate” si ii reproseaza acestei minoritati ca “nu incearca sa se integreze”.

In general, “presa continua sa preia opinii ostile rromilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare”, fara ca acest fapt sa fie investigat. “Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului” trebuie sa fie “aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare”, a pledat ECRI.

Comisia mentioneaza, de asemenea, “un anumit numar de afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii rrome”, facute de seful de stat, Traian Basescu, in 2007 si 2010.
Din momentul publicarii ultimului raport al ECRI asupra acestei probleme, la inceputul lui 2006, au fost inregistrate anumite progrese, recunoaste Consiliul Europei.

Serviciile de politie au recrutat membri ai minoritatii, televiziunea nationala romana s-a angajat in promovarea culturii rrome si in lupta impotriva prejudecatilor, iar in scoli au aparut mediatori rromi.

Totusi, potrivit autorilor acestui raport, rromii raman insuficient de protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale “segregarii” si “discriminarii” la scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.