Shadow

Discriminarea fata de romi se reduce, saracia se mentine

Intoleranta romanilor fata de romi s-a redus la jumatate in ultimii ani, se arata in Barometrul Incluziunii Romilor, lansat de Fundatia pentru o Societate Deschisa. In plus, romii se considera un sfert din ROMII

Chiar daca societatea romaneasca a devenit mai toleranta fata de romi, nivelul intolerantei scazand de la 73% in 1993, la 36% anul trecut, romii continua sa se simta discriminati in contactul cu angajatii primariilor, ai politiei si sistemului sanitar. In schimb, scoala este locul unde se simt cel mai putin discriminati.

Potrivit studiului FSD, 45% dintre romii din Romania se declara romi romanizati, educati in spiritul culturii romane, un procent de aproximativ 15% sunt rudari si vatrari, neamuri relativ asimilate culturii majoritare, doar 15% se identifica cu neamurile mai traditionale ale caldararilor, ursarilor sau caramidarilor, iar restul de aproximativ 25% se considera “doar tigan” sau se afiliaza altui neam.

Desi formeaza un grup etnic eterogen din punct de vedere cultural, romii din Romania au in comun probleme importante legate de nivelul scazut de trai, accesul redus la bunuri publice, lipsa banilor si conditiile precare in care locuiesc.

Adesea, pentru liderii romi cauza saraciei este nivelul scazut de educatie scolara al romilor in comparatie cu alte etnii. Sociologul Malina Voicu spune ca acest lucru se datoreaza discriminarii din scoli, dar si traditiei rome, unde scoala nu e valorizata. Doar 23% dintre respondentii romi nu au scoala, 27% au absolvit patru clase, iar 33% au opt clase, comparativ cu un procent de 2% fara scoala, 11% cu patru clase si 24% cu opt clase in randul celorlalte etnii. Mai mult, 95% dintre romi nu au liceu, iar 21% nu au nici un fel de scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *