Shadow

Romii invizibili. “După ce dobândim educaţie şi o poziţie socială mai bună nu mai suntem percepuţi drept romi”

Oficial, în România sunt peste 600.000 de romi. Carmen Gheorghe este una dintre ei. Are 33 de ani şi este doctorand pe problematica femeilor rome pe piața muncii și președintele asociației E-Romnja.

„Atunci când spunem romi, ne gândim la persoane nespălate, la persoane tuciurii, maneliști, persoane care fură, persoane care cerșesc, și-n niciun caz la romi care pot face și altceva în afară de stereotipurile noastre. (…) Suntem cei despre care nu se vorbește foarte des la televizor. Nu se scriu articole despre noi, decât rareori, nu suntem arătați nici măcar cu degetul, și asta pentru că suntem invizibili. Și spun asta pentru că odată ce dobândim educație, avem un loc de muncă sau ocupăm o funcție de conducere și implicit dobândim o poziție socială mai bună, nu mai suntem percepuți drept romi”, spune Carmen Gheorghe.
În fiecare vineri, la Clubul de educație alternativă al organizației Policy Center for Roma and Minorities se întâlnesc câteva femei. Aici, Petre Florin Manole, activist pentru drepturile omului şi consilier la Primăria Sectorului 5, vine să discute cu ele despre problemele din comunitate.
Petre Florin Manole are 30 de ani şi iși asumă apartenența la etnia romă într-un mod foarte vizibil: scrie despre romi pe blogul unui ziar central. Dar la serviciu, datorită poziţiei sale, oamenii uită de etnia lui.
Anca Radu are 26 de ani. Face un masterat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Este implicată în mai multe ONG-uri din zona de politici publice și drepturi ale femeilor rome și lucrează și la Institutul Național Democratic.
„Eu despre mine spun că sunt romă. Este adevărat că în public, în instituțiile publice, la școală, colegii meu nu mă percep a fi romă. De ce spun asta? Pentru că de fiecare dată când au anumite frustrări despre romi, nu ezită să le manifeste de față cu mine, deși le spun că și eu sunt romă și nu i-am furat și am bilete pe tren sau în autobuz, nu-njur. (…) De fiecare dată când afirm că sunt o tânără de etnie romă, persoanele din jurul meu sunt uimite și-mi spun „dar, vai, tu nu arăți ca o romă”. Sau: nu te porți ca o romă. Îmi pare rău că, din păcate, asociem romii doar cu părțile acelea negative”, afirmă Anca Radu.
Actrița Mihaela Drăgan are 26 de ani şi a creat spectacolul „Del Duma – Vorbește-le despre mine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.