Diavolii sunt printre noi

De câţiva ani buni, “şpaga” este un termen obişnuit în spitalele din România. A oferi şpagă unui medic a devenit un obicei atât de banal încât parcă ar face parte din consultaţie şi tratament. Şpaga este întâlnită, în mod special, şi în maternităţile din România. Cât mai este şpaga pentru o naştere în 2014?!

Atunci când o femeie rămâne însărcinată, primul lucru de care se interesează este „cât se mai dă şpagă”. În funcţie de “preţul” unei naşteri, viitoarea mămică îşi alege şi medicul ginecolog, şi maternitatea etc. Abia apoi, femeia gravidă se preocupă de analizele şi ecografiile din timpul sarcinii. În maternitatea din Rm. Vâlcea este o doctoră  ginecolog foarte cunoscută. Unii spun că-i cel mai bun din judeţ, alţii spun că-i printre cei mai buni din ţară. Eu spun că o javră mai nesimţită decât ea nu există. O scursură şi o scârbă mai mare încă nu a existat şi nu va exista în rândul medicilor din România. Şi spun asta în cunoştinţă de cauză, aceasta bătându-şi joc de pacienţi, fie ei romi sau români. Cine nu dă şpagă este  lăsată  ore în şir să se chinuie în durerile faceri. Nu numai asta, dar „doamna” medic foloseşte şi cuvinte porcoase când vorbeşte cu pacientele.

Ei bine, acest ginecolog nu aşteaptă şpagă, ci o cere direct. Că primeşte şi că o cere nu-i ceva ieşit din comun, se întâmplă şi în alte părţi, dar cum o cere cred că nu se întâmplă nicăieri. Această nenorocită de doctoră Rădulescu cere şpagă de la paciente în momentul în care acestea sunt pe masă, în travaliu. Şi  pentru ca nesimţirea să fie completă, nu te atinge până nu vede banii. Dacă nu-i ai, naşti cu moaşa sau cu vreo asistentă pentru că medicul nu se uită la tine. Într-un caz recent, o tânără în travaliu i-a explicat jigodiei că n-are bani la ea, e fiind de etnie romă, dar vine soţul ei şi-i aduce. Răspunsul ei a fost: “Atunci îl aşteptăm să-i aducă!” Trei ore nu a mişcat nici un deget, lăsând pacienta în dureri, aceasta fiind şi minoră, fiind în contracţii, până a ajuns soţul cu banii pentru doctor. Abia atunci au apărut medicamentele, analgezicele şi anestezia. Ce face domnul  Buşu Adrian, jurist la Colegiul Medicilor sau nici nu-i pasă de nu ia nici o măsură. Acum, după ce cred că v-aţi revoltat, vă întrebaţi probabil de ce nu-i face nimeni nimic, nu? Răspunsul e simplu, cine îi pot ajuta să iasă din situaţii neplăcute? Pentru că nu contează cine eşti ca să-ţi poţi permite să faci măgării.

Am constatat, târziu recunosc, că trăiesc într-o ţara în care şpaga a devenit un model naţional. Nu îţi trebuie o analiză profundă ca să constaţi această stare de fapt. Trebuie doar să citeşti ziarele din ultimele luni ca să-ţi dai seama că şpaga se ia şi se dă pe bandă rulantă: şpaga la medici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.