Shadow

200.000 de euro: costul civilizaţiei pentru două comunităţi de romi din România

În 2014 , Roma Education Fund (REF) a demarat proiectul “A Good Start” în două comunităţi de romi din România, în localitatea Telechiu din judeţul Bihor şi în cartierul Mofleni, din municipiul Craiova.Fără toalete şi fără condiţii salubre, grădiniţa dintr-un sat din judeţul Bihor se afla într-o stare dezastruoasă, astfel că părinţii nu îndrăzneau să-şi trimită copiii accolo.

În satul Telechiu locuiesc 800 de oameni, dintre care mai mult de jumătate sunt romi, restul fiind maghiari şi români. În localitate există două grădiniţe, una cu predare în limba maghiară şi cealaltă cu predare în limba română. „Cea pentru maghiari este particulară şi e finanţată de către biserica din localitate. Cealaltă, cu predare în limba română, face parte din reţeaua grădiniţelor de stat, fiind într-o stare jalnică”, scrie într-un comunicat al REF.
„În satul Telechiu a funcţionat o singură grupă de copii la început, înainte de implementarea proiectului. Era dezastru acolo, nu aveau toalete, copii şi educatorii trebuiau să meargă la centrul cultural care este undeva la 60 de metri distranţă de grădiniţă. Acum, grădiniţa are toalete proprii, este renovată şi foarte bine echipată”, a explicat pentru Dănuţ Dumitru de la Roma Education Foundation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *