Shadow

Comitet ONU: Romii din România, discriminaţi pe scară largă privind locuirea, educaţia, munca

Romii din România sunt discriminaţi pe scară largă în special în domeniile de locuire, educaţie, sănătate şi locuri de muncă, apreciază un comitet al ONU.

Oficialii precizează că România a eșuat în a asigura implementarea şi protejarea eficientă a drepturilor omului.

Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) salută observaţiile finale făcute publice de Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale ca urmare a recentei examinări a rapoartelor periodice ale României, relatează Mediafax.

“Observaţiile finale evidenţiază preocupări persistente faţă de eşecul României de a asigura implementarea şi protejarea eficientă a drepturilor omului – printre care ale romilor -, România neîndeplinindu-şi astfel obligaţiile asumate în baza Pactului Internaţional pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale pe care l-a ratificat în 1974. Acestea reiau în mare parte preocupările articulate de către cele două organizaţii în mod repetat atât în mod public cât şi în discuţii cu autorităţile române”, se arată în comunicat.

Potrivit celor două organizaţii, comitetul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o gamă extinsă de probleme legate de drepturile omului, inclusiv “discriminarea pe scară largă şi excluziunea socială a romilor, în special în domeniile de locuire, educaţie, sănătate şi locuri de muncă”, precum şi ostilitatea opiniei publice faţă de romi.

Totodată, comitetul a remarcat deficienţe în Strategia Naţională de incluziune a Romilor din România şi a solicitat politici mai eficiente bazate pe date statistice dezagregate privind situaţia romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *