Muzeul unde ne invingem „frica de romi”

La viitorul Muzeu al Culturii Romilor din București a fost inaugurată aseară prima sa expoziție, numită „Romi pentru România”. Scopul său este să prezinte – cu ajutorul fotografiilor, al textelor și al înregistrărilor audio și video – contribuțiile valoroase aduse de romi începând cu anul 1595 și până în prezent. La sediul viitorului muzeu au venit și meșteșugari care au lucrat în fața vizitatorilor, iar Taraful „Leonard Iordache” a cântat muzică lăutărească.
Expoziția se concentrează asupra personalităților rome cu merite deosebite în viața societății românești: sociologi, artiști, activiști, profesori, meșteșugari sau muzicieni. Printre personalitățile menționate în cadrul expoziției se numără Nicolae Gheorghe (intelectual și sociolog rom), Ștefan Răzvan (domnitor de etnie romă, care a condus Moldova din aprilie până în august 1595), Gamy Mihaly Gabor (meșteșugar, sculptor, artist), Sorin Sandu (actor la Teatrul Masca), Grigoraș Dinicu (lăutar, violonist și compozitor), Gabi Luncă (solistă de muzică lăutărească) sau Toni Iordache (instrumentist la țambal, interpret de muzică populară și lăutărească).
„E un început în a arăta lumii ceea ce romii au. Ați văzut ce se spune despre romi în mass-media și vrem să arătăm și o altă față, din comunități”, a explicat Ciprian Necula, președintele Romano ButiQ, asociația care a realizat expoziția.

Leave a Reply

Your email address will not be published.