Shadow

Rudari si tigani

Rudarii erau socotiţi ca fiind ţigani. Cei care s-au ocupat de istoria ţiganilor pomenesc pe rudari ca pe o categorie a acestora. Astfel, Mihail Kogălniceanu spunea: „Les cigains de la couronne se subdivisent en quatre classes : les Rudari ou Aurari qui ont seuls le droit de Există însă o diferenţă importantă între ţigani şi rudari. În primul rând, unele tradiţii şi obiceiuri ale rudarilor nu sunt şi ale ţiganilor. Apoi, rudarii nu ştiu ţigăneşte; limba vorbită de ei e cea româneasca ; unii sunt veniţi din Serbia şi, pe lângă limba românească, mai ştiu şi sârbeşte. Faptul nu trebuie trecut cu vederea, fiindcă dintre ţigani, numai din cei de vatră, asezaţi între români, au început să uite limba; ţiganii nomazi şi cei angajaţi la moşii, ţiganii de sălaş, nu şi-au uitat-o. Daca rudarii ar fi fost ţigani, după cum trăiau ei în cete izolate, cu bordeiele lor in păduri, ar fi fost exclus să-şi piardă limba.
Rudarii nu au organizaţie şi obiceiuri juridice ca ţiganii, fiecare sălaş având un vătaf pe vremuri numit voievod, jude sau bulibaşă, care conduce ceata şi judecă pricinile dintre ei, organizaţie ce se constată prin documente ce datează încă din vremurile în care au apărut la noi (Hurmuzaki I partea 2 P. 527). Nu au obiceiuri asemănătoare la nuntă, cum ar fi cumpăratul fetei; nu locuiesc în corturi de pânză, nu lucreazd fierul, nu au talent muzical, etc. Ei lucrează numai lemnul şi nu putem fi lămuriţi cum rudarii nu se mai ocupă cu extragerea aurului, cum pomenesc autorii mai sus citaţi. Cei care se ocupă cu lucrul.

Rudarii ar merge la scoala daca ar avea cu ce…

Basmul celor trei purcelusi ar putea fi rescris in Streaua, catunul rudarilor din Enculesti, unde casele stau sa cada la prima suflare a lupului. La fel de bine, haosul din curtile localnicilor te duce cu gandul la filmele lui Emir Kusturica… Sa rasfoim impreuna povestea romilor care-si duc amarul intr-o margine de oras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.