Shadow

Channel 4, reportaj despre traditiile rromilor: “In Romania poti cumpara o fata cu 5.000 de lire”

Românii de etnie rromă sunt din nou în atenţia presei străine.
Jurnaliştii de la postul britanic Channel 4 au surprins frânturi din tradiţia rromilor din Ungaria şi România stabiliţi în UK.
Reportajul vine la scurt timp după ce guvernul britanic a declarat că 250.000 de ţigani de origine română s-au stabilit în Marea Britanie în ultimii 10 ani.
Reportajul televizunii britanice o are în centru pe Esme, o fată de 15 ani care trăieştie alături de familia ei în Oldham, Manchester.  Channel 4 subliniază că în comunităţile rrome fetele se mărită la 13 ani, însă Esme nu va avea aceeaşi soartă. “Fetele din ziua de azi sunt egale cu băieţii. Dacă se mărită de acum şi face copii, nu o să mai aibă niciun fel de viaţă. Îmi plac tradiţiile noastre, sunt foarte frumoase, dar căsătoriile între copii nu sunt în regulă. Trebuie să schimbăm asta”, îi spune bunica lui Esme reporterului Channel 4.
Reportajul mai precizează că în Ungaria şi România, de exemplu, fetele de etnie rromă se căsătoresc la 12/13/14 ani şi sunt cumpărate de către familia mirelui cu sume între 3.000 şi 5.000 de lire, în timp ce autorităţile închid ochii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *