Shadow

Cum s-a facut un reporter „Adevarul” tigan pentru a intra la facultate

Pentru a deveni student pe locurile speciale pentru romi, ai nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere şi o recomandare. Două coli A4 pe care le obţii cât ai zice… rom.
O fetiţă de 14 ani, din Bucureşti, plânge de sare cămaşa de pe ea pentru că nu a reuşit să intre la Liceul Lazăr. Mare bătălie pe liceul ăsta, pe bună dreptate spun adolescenţii şi părinţii lor, pentru că „sunt profi buni, iar o diplomă de Bac de la Lazăr e mai valoroasă decât altele”. Fetiţa care plânge are media 9,40, iar pentru a intra la Lazăr mai avea nevoie de 23 de sutimi (9,63). O altă fetiţă are toate motivele din lume să sară în sus de bucurie. Chiar dacă a fost ultima din clasa ei, cu o medie generală de 7,62, a intrat la Liceul Lazăr. Cum? Pe locurile destinate romilor.
„Se vede de la o poştă că nu-i ţigancă, domnule, nu mi se pare corect ca fetiţa mea să rămână pe tuşă pentru că o blondă cu ochi albaştri a spus că-i ţigancă şi i-a furat locul”, spune tatăl elevei care plânge. La facultate, aceeaşi poveste. Pe locurile pentru romi se bat, teoretic, absolvenţii de liceu de etnie romă.
Practic însă, aceste locuri sunt ocupate tot de români, care aduc o adeverinţă de la un ONG cu activităţi legate de etnia romă.  Metodologia de admitere stabilită de Ministerul  Educaţiei, Cercetării, Tineterului şi Sportului  cere „recomandarea scrisă din partea  preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, prin care se atestă aparteneţa la etnia romilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *