Shadow

Un episod din viata unui culegator de fier vechi”, o poveste cutremuratoare de viata

Mult discutatul film de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: „Un episod din viața unui culegător de fier vechi | An Episode in the Life of an Iron Picker” apare în cinematografele din ţară.
Filmul despre care Hollywood  Reporter spunea ca “este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” este regizat de Danis Tanović și va avea premiera în România pe 9 august, fiind distribuit de Transilvania Film.
Sinopsis: O familie de rromi trăieşte departe de centrele urbane din Bosnia-Herţegovina. Tatăl – Nazif adună metalul din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fier vechi. Mama – Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi ea simte o durere ascuţită în abdomen care o forțează să meargă la spital unde i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece, riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală..
“Filmul este o reconstrucţie a unor evenimente reale, iar intenţia care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minorităţile din Bosnia şi Herţegovina, în special comunităţile de rromi. […] Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuţii despre societate şi tot felul de alienări şi discriminări, dar şi pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”  preciza Tanović în nota regizorală a filmului “Un episod din viața unui culegător de fier vechi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *