Shadow

Cu ce probleme se confruntă tinerii care ies din centrele de plasament

“În România există în jur de 23.000 de copii în plasament. La părăsirea centrelor de specialitate, se confruntă cu aceleași dificultăți ca și adolescenții și tinerii adulți din alte țări. Le lipsesc banii, au dificultăți în a găsi loc de muncă, doar puțini intră la facultate, situația lor locativă este precară, nu au s, a spusThorsten Geissler, reprezentantul Fundației Konrad-Adenauer, într-o conferință de presă.
În plus, tinerii se confruntă și cu o barieră din partea angajatorilor și serviciilor de ocupare a forței de muncă, a explicat și cercetătoarea Simona Ilie, de laInstitutul pentru Cercetarea Calității Vieții.
“Există AJOFM care face acest lucru, dar este nevoie în cazul tinerilor din centrele de plasament, ca în cazul tuturor grupurilor vulnerabile de mai multă flexibilitate, iar flexibilitatea o dau ONG-urile a căror activitate există, dar este spartă, atomizată, deci cumva informația ar trebui centralizată, ar trebui adusă într-o formă care să fie accesabilă și accesibilă de către toată lumea și cunoscută de către toți”, a declarat Simona Ilie.
Potrivit acesteia, tinerii care părăsesc centrele de plasament beneficiază de aceleași drepturi precum ceilalți. “Barierele constau în contextul în care se formează, în traumele pe care le au prin separarea de familia biologică”, a adăugat Simona Ilie.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat, în urmă cu o lună, că va crea un program în valoare de 20 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe tinerii care ies din centre să-și găsească de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *