Shadow

Copiii rromi deportați se confruntă cu probleme în Kosovo

Aproximativ 3 000 de rromi au fost repatriați din țările din Europa de Vest și deportați în Kosovo anul acesta, însă copiii sunt în mod special afectați și au nevoie de atenție imediată, potrivit experților.
“Actuala readmiterea a copiilor în Kosovo a provocat îngrijorare deosebită cu privire la urmărirea intereselor acestora în procesul de repatriere”, a spus Beate Dastel, șefa departamentului de monitorizare și evaluare din cadrul Oficiului UNICEF Kosovo, pentruSETimes.
Dastel a afirmat că mulți dintre rromii repatriați, dar și copiii așkali și egipteni — cunoscuți drept comunitatea RAE — s-au născut în străinătate și nu vorbesc albaneza sau sârba și nu consideră Kosovo patria lor.
Aceste comunități minoritare din Kosovo, care numără aproximativ 30 000-40 000 de membri, sunt considerate unele din cele mai vulnerabile grupuri din țară; 60% din aceștia trăiesc în sărăcie absolută și mai mult de 30% în sărăcie extremă.
Dastel a atras atenția că, dincolo de sărăcie, accesul inadecvat la serviciile medicale și rata mare de abandon școlar sunt surse majore de îngrijorare.
“Mulți copii sunt repatriați fără documentație școlară adecvată. Aceasta reprezintă o problemă reală pentru autoritățile școlare locale în procesul evaluării statutului educațional al copiilor și duce la un progres limitat în educația copiilor și la o rată mare a abandonului școlar”, a spus Dastel.
Aproximativ un sfert din copiii din cele trei comunități vulnerabile nu frecventează școala primară, iar nivelul de frecventare a școlii secundare este și mai scăzut.
Oficiul pentru Reintegrare recent înființat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne depune eforturi pentru instruirea autorităților locale în vederea abordării nevoilor copiilor.
“Cetățenii de la Centrul de Asistență Socială din Pristina au nevoie de asistență socială și alte servicii”, a spus Sevdije Ibrahimi, șef servicii sociale în cadrul centrului, publicației SETime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *