Acum doi ani, romii din Dumbrăvița, Brașov, mergeau din sat în sat pentru a vinde coșurile de nuiele pe care le realizau acasă. Acum două zile, Asociația“Dumbrăvița pentru oameni”, înființată în noiembrie 2012 în cadrul proiectului“RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, a livrat unei companii din Cluj prima comandă de 217 coșuri împletite.
Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională. După ce au urmat cursuri de instruire în antreprenoriat social, economie socială, 5 locuitori din Dumbrăvița, o comunitate cu tradiție în împletirea coșurilor, au format o asociație. Cu ajutorul unui expert local angajat în cadrul proiectului “RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, membrii asociației au mobilizat meșterii din sat, au redactat un plan de afaceri, au căutat clienți și, într-o lună de la înființare, asociația a livrat prima comandă.
Prin intermediul proiectului “RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, 24 de comunități din 8 județe -Alba, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Prahova, Suceava- beneficiază de acest model de intervenție, aflându-se în prezent în diverse stadii de dezvoltare: amenajarea spațiului, achiziție echipamente, producție.
Prin sprijinirea inițierii de activități generatoare de venit desfășurate de către persoanele dezavantajate, proiectul “Rures. Spațiul Rural și Economia Socială” contribuie la reducerea deficitului de locuri de muncă din mediul rural, unde în 2014, la data alegerii comunităților beneficiare ale proiectului, nivelul sărăciei era de 3 ori mai ridicat decât în mediul urban, iar numărul de asociații/ ONG-urilor era foarte scăzut.