Minoritatea romă din România este, potrivit estimărilor, cea mai importantă din Europa dar, în acelaşi timp, şi cea mai săracă, fiind calificată de UE drept “o ameninţare pentru coeziunea socială a Europei”, relatează Le Figaro.
După aderarea României şi Bulgariei în 2014, în Uniunea Europeană există circa zece milioane de etnici romi. Pretutindeni indizerabili şi persecutaţi, aceştia au devenit, aşa cum a recunoscut şi Comisia Europeană, “o ameninţare pentru coeziunea socială a Europei”. Cerşetoria organizată, prostituţia şi diversele infracţiuni, precum furtul din buzunare sau al cardurilor bancare, au permis reţelelor de infractori care îi exploatează să prospere. Acţiunile acestor reţele, organizate sub forma de clanuri, sunt adesea nepedepsite.
Mai mult sau mai puţin asimilaţi în perioada regimului comunist, romii din Europa de Est au fost afectaţi considerabil de costul social al tranziţiei economice din anii ’90. Extinderea Uniunii Europene a declanşat o conştientizare la nivel instituţional a condiţiilor în care trăieşte minoritatea romă. Uniunea Europeană, Banca Mondială, organizaţii neguvernamentale ca Fundaţia Soros au alocat fonduri şi au desfăşurat campanii de informare în vederea sprijinirii etnicilor