Shadow

Sondaj CCSB: 36% dintre romani cred ca tiganii ar putea deveni o amenintare pentru tara

68% dintre romani cred ca tiganii fac cele mai multe infractiuni, principalele cauze fiind considerate slaba educatie si obiceiurile etniei rome, releva un sondaj CCSB pentru Asociatia Pro Democratia. Potrivit studiului, 36% dintre respondenti cred ca romii vor reprezenta, in viitor, o amenintare pentru tara, in timp ce 33% considera comunitatile de tigani o amenintare directa pentru romani. De asemenea, 26% dintre cei chestionati considera ca majoritatea tiganilor sunt infractori si ar trebui bagati la inchisoare.
Sondajul de opinie, intitulat “Stereotipurile la adresa romilor”, arata ca 44% dintre subiecti considera ca romii sunt “hoti” (in scadere fata de 2002, cand 46% sustineau acest lucru). De asemenea, 43% ii considera “lenesi”, “murdari” – 41%, “uniti” – 26%, “delasatori” – 14% sau “inapoiati” – 13%.
87% dintre cei chestionati sunt de acord ca persoane de etnie roma sa locuiasca in Romania, iar 77% sunt de acord ca acestea sa locuiasca in aceeasi localitate cu ei. 59% ii accepta ca vecini, 57% ca prieteni,
insa doar 34% dintre subiecti ar fi de acord ca romii sa faca parte din familia lor – procente in crestere fata de 2002.
Mai mult, 43% dintre subiecti sustin ca au sau au avut colegi de scoala romi, 38% au (au avut) colegi de serviciu romi, iar 6% au rude romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.