Shadow

La -15 grade, caută în gunoaie ca să aibă bani de mâncar

Zeci de persoane din Botoşani îndură gerul de afară şi lucrează în condiţii mizere pentru a câştiga o bucată de pâine. Este vorba despre oamenii care culeg sticle de plastic la groapa de gunoi a oraşului şi pe care le vând la unităţile de reciclare pentru a primi câţiva lei.
Se mândresc şi spun că nu sunt boschetari, ci oameni fără un loc de muncă şi care nu vor să fure pentru a câştiga un ban. Sunt atât din oraş cât şi din satele din apropiere, Răchiţi şi Stăuceni. Cu toții se trezesc înainte de răsărit şi întâmpină maşinile de gunoi ce aduc marfă proaspătă la rampa de gunoi. Stau la rând, indiferent de vârstă şi aşteaptă ca tot gunoiul să fie basculat, apoi fiecare începe să caute sticle de plastic pe care apoi le pot vinde la centrele de reciclare. Câştigă între 30 şi 60 de lei în funcţie de cât de harnici sunt.
Cum afară sunt -15 grade, oamenii fac din când în când câte o pauză, în jurul unor butoaie în care ard gunoaie. Tanti Aglaia vine de 10 ani la groapa de gunoi, după ce a rămas văduvă. Nu mai are pe nimeni, iar Crăciunul şi l-a petrecut tot printre gunoaie. “Dacă nu vin o zi, nu am ce mânca. La început mi-a fost ruşine, dar după aceea am zis că nu fur, e o muncă. Trebuie să facă cineva şi asta”, spune femeia
Costel Amariei se ştie cu toţi angajaţii societăţii de la salubritate şi pe lângă cei trei copii pe care îi are acasă mai are grijă şi de o haită de câini ce s-a adunat printre gunoie. “Nu am ce face altceva. Am căutat de muncă şi nimeni nu mă angajează. Vin aici şi îngheţ. Măcar iarna nu miroase aşa tare”, spune bărbatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *