Shadow

Deutsche Welle: Rromii, exploatati de “fratii” lor – afacerile cu copii care au ingrozit Occidentul

rromi exploatatiCopiii rromi de pe strazile oraselor occidentale nu ajung acolo intamplator: ei muncesc pentru clanul lor ( n.r. – sursa asa numeste satra), in cadrul caruia exista o ierarhie stricta. In frunte, se afla un bulibasa care ia caimacul, exploatandu-i pe ceilalti.
Saracia extrema este doar una dintre cauzele afluxului de rromi bulgari si romani in Occident. Despre aceasta problema se vorbeste mult in ultima vreme, dar exista si alte lucruri cunoscute prea putin. Rromii care vin din cele doua tari amintite sunt parte a unei afaceri destul de profitabile, noteaza Deutsche Welle.
In fruntea afacerii sunt alti rromi, sefii clanurilor care detin locurile cele mai inalte in ierarhia acestora. Nu toti isi exploateaza oamenii din satra, dar sunt multi cei care o fac si acestia nu traiesc in cocioabe, ci in palate. Vilele lor sunt grandioase, iar garajele sunt pline cu masini dintre cele mai luxoase.

Un model de business

“Despre toate acestea nimeni nu scoate o vorba”, spune directorul unui centru pentru copii ai strazii, din Viena. Multi dintre copiii care sunt ingrijiti aici, in centru, sunt rromi. Ei sunt trimisi in capitala Austriei pentru a fura sau a cersi pentru satra din care fac parte.
Directorul arata pe un computer cateva fotografii facute int-o satra din Romania: baraci primitive, in jurul carora se afla munti de gunoaie. In centrul acestora, insa, se ridica o vila luxoasa etajata. Este proprietatea bulibasei clanului, care nu rateaza nicio ocazie sa-si etaleze bogatia: bijuterii de aur, automobile scumpe, multa marmura la casa.
Clanul are propriile reguli si legi, concepute de marele sef. El hoaraste care dintre supusi trebuie sa munceasca, cine sa se casatoreasca, cine sa mearga la scoala. Rromii aflati in josul ierarhiei clanului sunt lasati intentionat fara acces la educatie, pentru ca, daca sunt analfabeti, pot fi usor manipulati. Tinerii sunt trimisi in Europa de Vest, pentru a castiga bani din furturi, prostitutie si cersetorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.