Shadow

Ambasadorul bulgar la Paris saluta “abordarea promitatoare” cu privire la rromi

rromi parisAmbasadorul Bulgariei la Paris, Marin Raikov, a salutat sambata “o abordare promitatoare” a autoritatilor franceze cu privire la rromii dinFranta, informeaza AFP.
“In ultima vreme, exista o abordare mai acceptabila si foarte pozitiva in comunicarea dintre Bulgaria si Franta, indeosebi pe tema romilor”, a declarat Raikov la postul public BNR.
Un atasat al Ambasadei bulgare la Paris a participat in aceasta saptamana la o inspectie realizata de prefectura pariziana in taberele rrome din cartierele periferice ale Parisului, Bobigny si Montreuil, unde au fost identificati 24 de rromi bulgari. “Ei au fost invitati sa paraseasca proprietatea privata pe care o ocupau ilegal, dar nu au fost retinuti si nu a fost lansata nicio procedura de repatriere”, a povestit ambasadorul bulgar.
Cetatenii bulgari, a caror tara este membra a Uniunii Europene dar nu face parte din spatiul Schengen, au dreptul la o sedere de trei luni in Franta.
Ambasadorul bulgar a estimat ca in Franta traiesc circa 2.000 de rromi bulgari. Printre acestia, “200-250 traiesc in conditii (de ilegalitate) care pot provoca o reactie a autoritatilor locale”, a precizat Raikov.
AFP scrie ca, potrivit ONG-urilor, majoritatea celor 15.000 de imigranti rromi care traiesc in Franta provin din Romania.
Incepand din acest an, Franta a redus la 50 de euro ajutorul de repatriere pentru rromii care accepta sa se intoarca in tarile de origine. Anterior, rromii romani si bulgari repatriati primeau 300 de euro pentru fiecare adult si 100 de euro pentru fiecare copil repatriat, dar multi se intorceau la scurt timp in Franta pentru a profita din nou de aceste ajutoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.