Shadow

Cersetorii rromi din Suedia vin acasa – Cum a promis statul sa-i ajute

Cersetorii-rromi-din-Suedia-vin-acasaAproximativ 60 de imigranti rromi din Romania, care pana acum au stat in sudul Suediei, revin in tara, dupa ce guvernul de la Bucuresti le-a promis sprijin financiar, anunta presa suedeza.
Masura vine in contextul in care tot mai multi rromi au fost gasiti cersind pe strazile din Blekinge, in sudul Suediei, dar si in alte orase ale tarii, informeaza thelocal.se.
Mai multe organizatii suedeze au cooperat cu ambasada romana din Suedia pentru a pregati reintoarcerea acasa a circa 60 de rromi, anunta sursa.
Romania a promis ca ii va ajuta pe cei reintorsi in tara platindu-le facturile la electricitate si incalzire,
cat timp acestia se reintegreaza in societate si-si gasesc un loc de munca. In plus, mai anunta sursa, celor intorsi acasa li se vor oferi cursuri de specializare.
“In functie de dorintele lor si de problemele pe care ne-au spue ca le au casa, avem un plan”, a declarat Olivia Costea, consulul onorific al Romaniei la Solvesborg.
Conform sursei, in 2014, cersetorii rromi veniti din Romania au devenit o imagine obisnuita in Suedia. Oricine poate calatori in Suedia ca turist, fara a avea nevoie de o viza sau de un permis de munca, asa explicandu-se modul in care rromii au ajuns in tara.
Acestia au devenit insa o problema, atragandu-si nu o data furia locuitorilor. Fiecare municipalitate decide cat de mult ii ajuta pe acestia.
Atat guvernul suedez, cat si UE au pus in vedere Romaniei sa imbunatateasca conditiile de trai in tara, astfel incat numarul celor care pleaca sa cerseasca peste granita sa se micsoreze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.