Shadow

Fondatorul Policy Center for Roma and Minorities: Rromii ar putea fi zilieri in Franta

zilieri“Anuntul Guvernului francez conform caruia rromii nu vor mai primi bani pentru a fi repatriati in tarile de origine este unul foarte bun”, este de parere Valeriu Nicolae, fondator al Policy Center for Roma and Minorities.
Acesta mai spune ca rromii ar putea lucra, de exemplu, ca zilieri pe plantatiile viticole din Franta.
“Eu cred ca este vorba despre o schimbare de atitudine din partea Frantei si ca banii pe care ii risipeau – rromii care primeau bani ca sa se intoarca in Romania reveneau in Franta la scurt timp – vor fi directionati catre politici serioase de integrare”, a declarat Valeriu Nicolae, pentru RFI Romania.
El mai afirma ca astfel de politici sunt necesare, intrucat, “daca rromii nu vor mai primi bani pentru a se intoarce in Romania, acestia nu vor mai accepta sa plece din Franta”.
“Daca va exista o motivatie economica, atunci toate lucrurile se vor rezolva. Nu cred ca Guvernul socialist din Franta va risca sa se discrediteze la nivel international abuzand de expulzari”, a explicat Nicolae.
Intrebat de ce se asteapta totusi ca Franta sa investeasca in astfel de programe, avand in vedere ca Parisul a afirmat in repetate randuri ca Romania este cea care trebuie sa rezolve problema includerii rromilor in societate, Valeriu Nicolae a afirmat ca este singura solutie in acest caz, avand in vedere ca in Uniunea Europeana dreptul la libera circulatie nu poate fi ingradit.
“Niciun stat nu cred ca vrea sa pozeze intr-o tara care expulzeaza oameni saraci. Nu cred ca Frantei nu ii pasa de imaginea ei publica. Franta este pozitionata foarte bine in rolul de tara care apara drepturile omului si nu cred ca va avea o schimbare radicala de pozitie, mai ales considerand faptul ca au un guvern socialist. Poate pe timpul lui Sarkozy, aceasta s-ar fi putut intampla, insa acum nu cred”, a declarat fondatorul Policy Center for Roma and Minorities.

Valeriu Nicolae crede ca o solutie ar fi includerea rromilor in programe de munca platita la zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *