Shadow

Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

tinca scoala crestinaAproape jumatate din populatia rroma activa lucreaza fara contract de munca si doar doua treimi dintre rromi se pot baza pe un venit stabil, arata studiul “Rromii din Romania – De la tap ispasitor la motor de dezvoltare”.
Studiul Agentiei de Dezvoltare Comunitara “Impreuna” a fost lansat, luni, in prezenta comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, Laszlo Andor, si a ministrului MunciiMariana Campeanu.
Comparand datele obtinute acum cu cele disponibile la nivelul anului 1998, se constata ca situatia rromilor s-a imbunatatit din acest punct de vedere, procentul rromilor angajati cu contract crescand in acest interval cu putin peste 10%, crestere coroborata si de scaderea procentului persoanelor care lucreaza fara contract cu aceeasi valoare.
Cu toate acestea, initiatorii studiului au constatat ca aproape jumatate din populatia rroma lucreaza la negru, in timp ce mai putin de o zecime din populatia nerroma se afla intr-o astfel de situatie.

Mai putin de 70% dintre rromi au un venit regulat

“Luand in considerare relatia dintre educatie si forma de ocupare din punct de vedere al existentei unui contract de munca, se observa ca cei mai multi dintre rromii care lucreaza cu contract sunt la nivel de scoala profesionala (39,3%) in timp ce in cazul nerromilor, jumatate au terminat liceul”, indica datele studiului.
“In privinta celor care lucreaza fara contract, constatam ca majoritatea rromilor din aceasta categorie au intre patru si opt clase, respectiv trei sferturi dintre acestia, in timp ce, in cazul nerromilor, 40% se afla in aceeasi categorie. De asemenea, observam ca o zecime din respondentii rromi nu au niciun fel de educatie, ceea ce-i indreapta catre piata informala a muncii si catre munci slab platite”, mai indica studiul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.