Ce scria Charlie Hebdo despre hotii romani

Ce-scria-Charlie-Hebdo-despre-hotii-romaniPublicatia satirica franceza Charlie Hebdo, la sediul careia doi atacatori inarmati au comis un masacru miercuri, nu a ezitat sa sara in apararea imigrantilor romani in luarile sale de pozitie.
Spre exemplu, intr-un articol din septembrie 2012, cand Manuel Valls, actualul premier francez, era ministru de Interne si se facea cunoscut prin luarile de pozitie anti-roamni, Charlie Hebdo scria ca publicarea unor statistici pe criterii etnice este un fapt grav.
“Inainte, in Franta, pentru o lunga perioada de timp, atunci cand Brice Hortefeux era doar o amoeba calda in slipul de lana al tatalui sau si parintii lui Manuel Valls transpirau abundent in soarele Spaniei incercand sa faca o fata, un delincvent era indentificat dupa infractiunea comisa. Deci personajul negativ care smulgea geanta unei batrane la iesirea din brutarie era numit in mod obisnuit hot de buzunare.
Banditul care a sutit portofelul unui turist strain era hot de buzunare. La un alt nivel in infractiuni, un om care a abuzat o femeie era considerat un violator. Astazi, hot de buzunare este in primul rand un roman sau, daca va place precizia, un rrom, inainte de a fi un hot de buzunare.
Cunoasterea naturii infractiunii este la fel de importanta ca si cunoasterea nationalitatii sau etniei infractorului. Cu conditia, desigur, ca infractorul sa fie strain”, scria atunci publicatia.
In aceasta logica, continua textul, nu se spune “despre un hot de buzunare ca este breton, chiar daca e nascut la Brest, locuieste in Saint-Renan si fura in Lanildut”. “In schimb, daca suspectul este moldovean, senegalez sau eschimos, trebuie sa fim tinuti la curent. Pentru public, a devenit o circumstanta agravanta sa comiti o infractiune in tara noastra, fara a avea nationalitate” franceza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.