Elevii rromi nu sunt interesaţi să înveţe la liceu

romi-36662Copiii de etnie rromă nu sunt interesaţi să-şi continue studiile liceale. Cu toate că au posibilitatea de a se înscrie la cele mai bune licee din Timiş, cu medii mult mai mici decât ale colegii lor, pe locurile speciale, ei nu se înghesuie să completeze fişele de înscriere la liceu.
Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiș, a declarat azi, că pentru anul școlar 2014 – 2015, sunt disponibile 364 de locuri speciale la liceu pentru elevii de etnie rromă, însă doar 44 au fost ocupate. “La fiecare clasă de-a IX-a există locuri speciale pentru rromi.
Avem 336 de locuri la învățământul liceal și 28 de locuri la învățământul profesional. Doar 40 de locuri speciale au fost ocupate la liceu și alte patru la profesională de către copiii din această etnie, un număr mai mic față de anul precedent, când s-au înscris 60 de elevi”, a explicat Francisc Halasz.
Absolvenţii claselor a VIII-a de etnie rromă mai au timp să se răzgândească până la începere  noului an şcolar, mai ales că mai sunt două etape de admitere la liceu.
Nu în ultimul rând, cei care doresc să se înscrie la liceu pe locurile speciale, trebuie să dovedească apartenenţa la etnia ţigănescă pe baza unei adeverinţe eliberate de o organizaţie a rromilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.