Shadow

Romania si orfanii Uniunii Europene

Romania-si-orfanii-Uniunii-EuropeneComisarul european pentru Drepturile Omului, letonul Nils Muiznieks, sustine ca marginalizarea categoriilor vulnerabile de cetateni, cu precadere a minorilor, in Romania, trebuie sa inceteze.
In tara noastra, situatia persoanelor cu dizabilitati, a orfanilor si a minoritatii rrome ramane problematica, scrie site-ul Osservatorio Balcani e Caucaso.
Muiznieks sustine ca este nevoie de progres, insa “inca mai sunt multe de facut”. Oficialul a facut o vizita de cinci zile in Romania, saptamana trecuta.
Impreuna cu autoritatile romane, comisarul european a vizitat unele dintre centrele pentru persoanele cu dizabilitati si orfelinate. Muiznieks s-a declarat ingrijorat cu privire la excluderea sociala, dar si la situatia sociala si medicala a zeci de mii de copii, precum si crimele motivate de ura.
In schimb, oficialul a observat si semne pozitive, mai ales in zonele unde comunitatile rrome sunt integrate social.
“In Romania, nu este doar o categorie de copii in pericol, sunt mai multe subcategorii. Pe de o parte, sunt orfanii, copiii cu dizabilitati si copiii strazii – sunt 1.000 in Bucuresti si alti 5.000 in restul tarii.
Pe urma, sunt copiii celor care au fost nevoiti sa paraseasca Romania pentru a munci in strainatate si in jur de 500 de minori in centre de detentie. Toate aceste subcategorii sunt vulnerabile”, a spus comisarul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *